INFORMATOR PRZEDSZKOLNY NR 8
KWIECIEŃ 2021
Miesięcznik dla Rodziców dzieci uczęszczających
do Przedszkola Publicznego w Wilamowicach
Drodzy Rodzice,
zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, które są tradycyjnie czasem radości oraz przygotowywania różnorakich specjałów na świąteczne stoły. Znajdźmy czas, aby porozmawiać z dzieckiem o tym jakie wydarzenia będą towarzyszyły nam począwszy od Wielkiego Czwartku aż do Lanego Poniedziałku.
Wielki Czwartek
Wielki Czwartek to dzień upamiętniający ostatnią wieczerzę Jezusa Chrystusa z jego uczniami, na której Jezus ustanowił dwa, ważne sakramenty: kapłaństwa i eucharystii. Wieczorem odprawiana jest uroczysta Msza Wieczerzy Pańskiej celebrująca te wydarzenia i rozpoczynająca Święte Triduum Paschalne. W Wielki Czwartek Msza jest niezwykle uroczysta, kapłani noszą złote ornaty, śpiewane są chwalebne pieśni. Nabożeństwo kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu do kaplicy adoracji, tzw. ciemnicy.
Wielki Piątek
To dzień największej żałoby i zadumy. W tym dniu z szacunku do męczeńskiej śmierci na krzyżu Jezusa Chrystusa za grzechy całego świata w Kościołach nie odprawia się mszy świętej. Zamiast mszy, wierzący przychodzą na nabożeństwo drogi krzyżowej, obrazujące ostatnią drogę Jezusa. Tradycyjnie Wielki Piątek to dzień hołdu dla krzyża i grobu pańskiego. Żołnierze i strażacy pełnią straż przy pięknie przystrojonych grobach Chrystusa. W nocy w rzymskim Koloseum odprawiana jest uroczysta Droga krzyżowa prowadzona przez samego papieża. Nabożeństwo to transmitowane jest i oglądane przez Chrześcijan na całym świecie. Gospodynie domowe pieką drożdżowe babki, gotują szynkę i przygotowują pisanki. Według tradycji wszelkie kulinarne przygotowania należy zakończyć z końcem tego dnia.
Dawniej w Wielki Piątek odbywały się pochody zakapturzonych pokutników. Ci na znak pokuty, głośno lamentując biczowali się na oczach pobożnych tłumów.
Wielka Sobota – zwyczaje
Wielka Sobota to dzień oczekiwania na Zmartwychwstanie Jezusa. W kościele trwa adoracja Grobu Pańskiego. Zazwyczaj przed południem udajemy się do Kościoła, aby poświęcić pokarmy przeznaczone na stół wielkanocny. Święconkę znajdującą się w wielkanocnym koszyku spożyjemy podczas uroczystego śniadania z rodziną.
Wielka Niedziela
Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego kończy Wielki Post. Wczesnym rankiem odbywa się Msza – rezurekcja, a następnie chrześcijanie zasiadają do uroczystego, wielkanocnego śniadania. W naszej miejscowości msza rezurekcyjna odprawiana jest w Wielką Sobotę. Według tradycji wielkanocny stół należy nakryć biały obrusem i udekorować bukszpanem. Na łące z zielonej rzeżuchy powinien wypasać się baranek (symbol zmartwychwstałego Chrystusa) z czerwoną chorągiewką, na której widnieje złoty krzyż. Na stole nie może zabraknąć wazonu z baziami, pierwszymi wiosennymi kwiatami oraz gałązkami zieleni. Koniecznie musi także znaleźć się talerz z pisankami. Na osobnym talerzu powinny znaleźć się jajka pokrojone na ćwiartki i oprószone solą oraz pieprzem. Niczym wigilijnym opłatkiem, tak i kawałkami jaj, biesiadnicy powinni się podzielić, składając sobie najlepsze, świąteczne życzenia.
Lany Poniedziałek – Śmigus Dyngus
Dawniej Wielkanocny Poniedziałek polegał na biciu wierzbowymi gałązkami po nogach oraz wzajemnym oblewaniu się wodą. Miało to symbolizować wiosenne budzenie się do życia i oczyszczenie z brudu, chorób oraz grzechu. W naszym miasteczku Lany Poniedziałek zwany Śmiergustem ma swoje tradycje, kultywowane z pokolenia na pokolenie. Młodzieńcy przebierają się w stroje bardzo kolorowe oraz zakładają maski i kapelusze. Przygotowanie takiego stroju jest pracochłonne. Śmierguśnicy polewają młode dziewczyny wodą. Ta, która nie ma na sobie suchej nitki, to znak, że ma największe powodzenie u chłopaków.
To co najbardziej kojarzy nam się z przygotowaniami do świąt, to dekorowanie pisanek. Tradycyjne barwienie ma swoje uroki, ale jest szybki, tani, efektowny i ekologiczny sposób dekorowania pisanek wspólnie z dziećmi. Do naszej zabawy w dekoratorów potrzebujemy białko jaja, które służy nam za klej, pędzelek oraz dekoracyjne serwetki lub kolorową bibułę. Zamiast białka, można użyć również rozwodniony klej typu magic. Serwetkę trzeba rozdzielić, tak aby została tylko jedna cieniutka ozdobna warstwa, zazwyczaj trzeba zdjąć dwie spodnie warstwy. Jajko smarujemy białkiem, a następnie przykładamy dekoracyjną serwetkę. Wygładzamy ją delikatnie pędzlem umoczonym w białku, po chwili całość ładnie przylega. Jeśli jest za duży kawałek serwetki, to odcinamy jego nadmiar. Po wysuszeniu nasza pisanka prezentuje się bardzo elegancko. W podobny sposób dekorujemy styropianowe jajka. Tak przygotowane dekoracje można na końcu zabezpieczyć pokrywając je cienką warstwą lakieru do włosów lub werniksem.
Pisanki zdobione techniką batiku
Na jajko lub wydmuszkę nanosi się ‚pisadełkiem’ roztopiony pszczeli wosk. Kiedyś używano do zdobienia pisanek kistki – specjalnego cieniutkiego lejka, którym pisało się wzór na skorupce ugotowanego na twardo jajka lub wydmuszce. My z powodzeniem możemy poradzić sobie narzędziem zrobionym ze szpilki wbitej w patyczek. Łebek od szpilki zanurza się w roztopionym wosku palącej się świecy i nim delikatnie pisze szlaczek. Wosk bardzo szybko zastyga, najlepiej jest więc malować drobnymi kreseczkami. Gdy cały ornament zastygnie, jajko zanurzamy w letnim barwniku. Po zafarbowaniu i wysuszeniu wosk ściera się delikatnie.
Pisanki – kraszanki (zwane też byczkami)
Kraszanki to jajka zafarbowane na jednolity kolor, bez żadnych ozdób. Cała sztuka robienia kraszanek polega na tym, by stworzyć jak najwięcej jajek w różnych barwach i odcieniach. Technikę tę stosować można zarówno dla jaj, jak i wydmuszek, pamiętając jednak o tym by zakleić woskiem otwory w tych ostatnich.
Pisanki zdobione techniką rytowniczą
Tę metodę można stosować na jednobarwnych kraszankach ryjąc na nich delikatnie ostrym narzędziem jasny wzór. Można też na ‚czystych’ jajkach wydrapać ornament, a następnie zafarbować. Wtedy drapany wzór wyjdzie nieco ciemniejszy niż reszta skorupki.
Pisanki z sitowia i skrawków włóczki
Wydmuszkę obkleja się ściśle rdzeniem z sitowia (tzw. duszą) i kolorowymi kawałkami wełny tworząc wypukły barwny wzorek.
Gotowe pisanki (za wyjątkiem tych obklejanych) smarujemy cienką warstwą oliwy by ładnie błyszczały w wielkanocnym koszyczku.
Wielkanoc jest największym, najważniejszym i najbardziej radosnym świętem. To czas zadumy i czci dla Męki Pańskiej, ale przede wszystkim moment odnowy, oczyszczenia i okazja do spotkania przy rodzinnym stole.